Beszélgetés Wertán Sárával

A Shortlist Studio márkáinak kiválasztása során nagy gondot fordítunk arra, hogy különleges, szép, fenntartható darabokkal segítsünk kialakítani, feldobni, megújítani ruhatáratokat, otthonotokat.

 

 

Hiszünk abban, hogy a minket körülvevő tárgyak kiválasztásával, a vizuális stílusunkkal üzenünk magunkról, arról, hogy kik vagyunk és mit tartunk fontosnak.

Interjú sorozatunkban olyan érdekes, stílusos, inspiráló, tudatosan kommunikáló nőket mutatunk be, akiknek adunk a véleményére, elismerjük a befolyásukat a közösségi médiában, akik nálunk szerepelnének a “Kit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre?” shortlisten. 

Ezúttal Wertán Sárával az aboutahome instagram és weboldal tulajdonosával beszélgettünk.

Ki az a Wertán Sára? Mesélj magadról!

Nem szeretem a címkéket, és klasszikus értelemben nincs is olyan “szerep”, ami illene rám. Viszont van néhány fontos alappillére az életemnek: ilyen az asszertív kommunikáció, az önreflexió, a pozitív hatás a környezetemre és a törekvés egy minden szempontból fenntartható élet kialakítására, utóbbit pedig átszövi az otthonteremtés iránti szenvedélyem. Ezekből állok össze, és persze ember, nő, feleség, anya, lány, testvér, barát és ismerős vagyok, igyekszem ezekben jól helytállni.

Mikor kezdett el foglalkoztatni a fenntarthatóság témaköre? Mennyire nehéz ezt érvényesíteni a mindennapokban? A biod-ban a “szélsőségektől mentesen” kifejezés szerepel, ez pontosan mit jelent, hol a határ nálad?

A fenntarthatóság két éve, ekkor tudatosult bennem, hogy az életmódunk fenntarthatatlan és felesleges is. Én egyértelműen a halmozó-kereső kategóriába tartoztam, szerettem megvenni a huszadik szürke fast fashion polót, majd nem örülni neki egy percet sem, és megvenni a századik olcsó csetreszt is a lakásba, ami aztán fél év múlva már egyáltalán nem tetszett, stb. Most szomorú vagyok, ha arra gondolok, mennyi kidobott energia, pénz, szemét “tapad” a kezemhez. Rá kell(ett) jönnöm, az időtlen megoldások, az örök és maradandó darabok mennyivel többet érnek. Persze az egész az ecetes tisztítószerből indult, ami azóta nekem már sokkal több is lett, mindenre ilyen szemmel nézek, “felveszem” a fenntartható szemüvegemet, és ezen keresztül nézek az otthonunkra, életünkre. A szélsőségektől mentes igazából annyit jelent, hogy nem bújtam ki a bőrömből, kerül a háztartásba csomagolás, csak sokkal-sokkal kevesebb, magam keverem a tisztítószert, de például mosogatószert veszek csomagolásmentesen készen a boltban. Használunk autót, de figyelek a felesleges autózásra, nem megyek fast fashion üzletbe, de ha szükség van rá és nincs secondhand, akkor megveszem a kislányomnak a decathlon overált.

Nemrég indult a webshopod, ahol a fenntartható otthon köré rendezted a termék portfóliódat. Mikor született meg ennek az oldalnak a gondolata és ki a célcsoportja?

Egy éve ilyenkor már volt több ilyen irányú ötlet a fejemben, és igazából 2020 elejétől el is kezdtem megvalósítani. A célcsoport mindenki, aki szokott és szeret lakberendezési és otthoni kiegészítőket vásárolni, de fontos neki az is, hogy tudja, amit megvásárol, hol készült, ki készítette. Aki nálam vásárol, biztos  lehet benne, hogy a hulladékot minimalizáljuk, sok esetben hulladék(nak minősített anyag)ból készítjük a termékeket, amik esztétikusak és természetesek.

A másik fontos ügyed az asszertivitás, érzelmi intelligencia. Miért tűnik úgy, hogy ez a fontos téma kevésbé hangsúlyos a social media felületeken, akár nálad is?

Néha írok róla, most épp megint tervezem. Én azért nem írok erről sűrűbben, mert engem nem ezért követnek, de azért időről-időre megpendítem a témát, és remélem, a követőim a kommunikációmból látják, hogy ez mennyire lényeges része az életnek. Szeretnék róla többet írni, és keresem a módját annak, hogyan lehetne nagyobb rétegekhez eljuttatni az érzelmi intelligencia és asszertív kommunikáció fontosságát. Ez jellemzően az üzleti életben populáris, a vállalati tréningeken résztvettek biztosan találkoztak már a kifejezéssel, talán már unják is. Hogy hogyan lehetne a “lakossági” körben is terjeszteni, jó kérdés, de a jövőben biztos, hogy fogok ezzel is dolgozni és foglalkozni.

Témánál maradva: hogyan befolyásolja az asszertív kommunikációt a social media térnyerése? Mennyire nehezíti meg ezt a személyes párbeszéd háttérbe szorulása?
 
Írásban könnyebb asszertívnak lenni, ugyanakkor sokkal könnyebb félre is érteni a másikat. A smile-k ezért terjedtek el ennyire, mert  így próbáljuk érzelemmel megtölteni ezt az amúgy érzelmileg lecsupaszított teret.

Social media, Instagram, vizualitás: a lakberendezésben szereted az eklektikát. Ez mennyire jelenik meg az öltözködésedben? Hogyan használod az üzeneted közvetítéséhez a személyes stílusodat?
 
Ez eddig a legnehezebb kérdés 😊 Alapvetően az öltözködésben sokkal inkább törekszem a minimalizmusra, ami amúgy a lakberendezésben eléggé távol áll tőlem. A lakberendezésben szeretem a természeteset, akár az egyszerűt is, de mindig észreveszem magamon, hogy hamar “betöltöm” a lecsupaszított tereket, egyszerűen úgy alakul, hogy már nem csak egy váza van az asztal közepén, hanem került mellé egy gyertytartó és két kaspó is. Az öltözködésben pont nem így vagyok. Egy-egy viszonylag egyszerű ékszert viselek, és tök jól vagyok fehér pólóban és farmerban. Persze legyen rajtam egy vékony arany lánc és egy jó bőrdzseki, de ez lesz az a kombináció, amiben mostantól hetven éves koromig oké leszek. Nyáron ezért kedvelem az oversized ingeket, amik önmagukban egy fehér tornacipővel kész outfitet adnak. Régebben táskamániás voltam, most már ebben is figyelek arra, hogy ne az éppen trendi, hanem az időtlen darabokat keressem. Jellemzően a természetes színeket vagy az egyszerű (fehér-farmer) kontrasztokat szeretem. Azért van egy-két “extrább” darabom, de ezeket ritkán viselem. Néha látok divatbloggereket olyan összeállításokban, ahol látszik, hogy minden nagyon tudatosan meg van tervezve a zoknitól a hajgumiig, van, hogy inspirál egy-egy ilyen fotó, aztán rá kell jönnöm, hogy sem időm, sem érdeklődésem nincs a hosszas öltözködésre. Ezért veszem körbe magam most már csak olyan dolgokkal, amik közül bármelyikkel oké vagyok, akkor is, ha vakon kell felöltöznöm. Mert, azért az fontos nekem, hogy harmónikus legyen az, ahogy megjelenek.

Tudatosabban öltözködsz mióta ennyien figyelnek?

Mindenképp, azért arra figyelek, hogy ha kikerül rólam egy fotó, akkor olyan cuccokban legyek, amik szépek, egyszerűek. Ennek egy oka van, én – az instagrammon – kedvet szeretnék hozni a fenntartható élethez. Azt pedig tudjuk, hogy az igénytelen nem vonzó az emberek számára.
 
Többször dolgoztunk már együtt, van is tőlünk flamingo’s life cipőd, miért választottad pont azt?

Spanyol kisvállalkozás, csupa jó üggyel, nagyon szimpatikus üzenetekkel, szuper anyagokkal dolgozva, és stílusában pedig nagyon tetszik az egyszerűsége, és az, hogy ritkán jön szembe velem az utcán. Nem szeretem a tömegtermékeket. 😊 Két flamingom is van, a classic a legnagyobb szerelem.

Elindult mostanában egy beszélgetés a hiteles influencerekről és reklámról, illetve arról, hogy jól és jóra használjuk a közösségi média felületeket. Ebben te is elsőként adtál hangot a véleményednek. Hol tart ez szerinted? Mi volt a várakozásotok Ott Annával ebben a témában készült posztotokkal kapcsolatban?
 
Lehet, hogy nem lesz népszerű amit mondok, de az öncélú, nárcisztikus és csak a vásárlásra ösztönző sok követővel rendelkező felhasználók nekem nem okék. Egyáltalán nem. Az nem jó irány, hogy kiteszem a Starbucks műanyag kávéspoharamat, meg a LV táskámat, és lájkokat gyűjtök a saját egóm növelésére. Persze, nagyon jól esik az elismerés, ha azt VALAMIÉRT kapom. Nem a reggeli kávémért és nem a két szép szememért. Ha követőid vannak, akkor nagyobb felelősséget is kaptál. Éljünk ezzel, mint egy lehetőséggel, és a reklámok mellett teljesítsünk valamiben. Bármiben, amiből más is profitál. Bármiben.

Karácsony közeledtével - bár nem csak ilyenkor kéne - de az emberek gyakrabban vesznek részt jótékonyságban, jó ügyekben, adományozásban: Milyen kezdeményezéseket ajánlasz most, amikhez érdemes csatlakozni, követni őket?
 
Keressen mindenki a környezetében olyan családot, ahol gond megvenni a karácsonyi vacsorához valót, vásároljon be nekik. Vigyen egy tábla csokit egy magányos idős néninek, adományozzon olyan szervezeteknek, amelyek éhező gyerekeket etetnek. Ezeket ilyen, és fordított sorrendben. A többi jön magától!Fotó: Sziráki Lili

Kiemelt termékek